Ένα τζελ μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης του HIV..

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2013, 08:54


Μια νέα εκδοχή ενός τζελ για την πρόληψη του HIV που ήταν αρχικά σχεδιασμένο για κολπική χρήση βρέθηκε ότι ήταν ασφαλές και αποτελεσματικό σε οροαρνητικούς άνδρες και γυναίκες που το εφάρμοσαν στον ορθό.

Οι ερευνητές προσπαθούν να αναπτύξουν προϊόντα που περιέχουν μικροβιοκτόνα του εντέρου, καθώς και να ανασχεδιάσουν κολπικά προϊόντα και πιο συγκεκριμένα το τζελ τενοφοβίρης. Πρόκειται για μια αντιρετροϊκή αγωγή σε μορφή τζελ που εφαρμόζεται από τον ορθό με τη βοήθεια μιας συσκευής. Η ανάπτυξή της έχει ως σκοπό την πρόληψη ή τη μείωση του κινδύνου της μετάδοσης του ιού του AIDS από μη ασφαλές πρωκτικό σεξ.

Η μελέτη είναι η πρώτη που εξετάζει την αποτελεσματικότητα του τζελ της τενοφοβίρης με μια νέα σύσταση φτωχότερη σε γλυκερίνη, έτσι ώστε να είναι κατάλληλη για χρήση στον ορθό. Συμμετείχαν 65 άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι χωρίστηκαν με τυχαίο τρόπο σε τέσσερις ομάδες. Οι πρώτες τρεις ομάδες έλαβαν για μία εβδομάδα ένα τζελ τενοφοβίρης, με λιγότερη γλυκερίνη η πρώτη, ένα τζελ χωρίς δραστική ουσία η δεύτερη και ένα τζελ με σπερματοκτόνο δράση η τρίτη. Η τέταρτη ομάδα δεν χρησιμοποίησε κανένα τζελ, αλλά πήρε μέρος σε όλες τις άλλες διαδικασίες της μελέτης, συμπεριλαμβανομένων της φυσικής εξέτασης και των εξετάσεων του ορθού.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, δεν υπήρχε σημαντική διαφορά ανάμεσα στις πρώτες τρεις ομάδες, αναφορικά με την εμφάνιση παρενεργειών από την εφαρμογή των τζελ. Το 80% των συμμετεχόντων ανέφερε ήσσονος βαρύτητας παρενέργειες και το 18% μέτριας βαρύτητας. Η συμμόρφωση των συμμετεχόντων ήταν υψηλή, από τη στιγμή που το 94% χρησιμοποίησε το προϊόν σε καθημερινή βάση, σύμφωνα με τις οδηγίες. Όταν ερωτήθηκαν εάν θα το χρησιμοποιούσαν στο μέλλον, το 87% των συμμετεχόντων στην ομάδα της τενοφοβίρης απάντησε θετικά, όπως και το 93% στην ομάδα του placebo και το 63% στην ομάδα του σπερματοκτόνου τζελ.

Αναφορικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της δραστικής ουσίας, οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τη γονιδιακή έκφραση και σημείωσαν τις αλλαγές στην ενεργοποίηση κάποιων γονιδίων στην ομάδα της τενοφοβίρης, τις οποίες θα επανεκτιμήσουν σε μελλοντικές μελέτες.

Οι ερευνητές δηλώνουν ιδιαίτερα αισιόδοξοι από τη στιγμή που το τζελ αποδείχθηκε αρκετά ασφαλές και η πλειονότητα των συμμετεχόντων δήλωσε προθυμία να το χρησιμοποιήσει στο μέλλον. Τονίζουν, μάλιστα, ότι τα αποτελέσματα αυτά έθεσαν τις βάσεις για τη διεξαγωγή μιας επόμενης μελέτης που θα εξετάσει ενδελεχώς την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του προϊόντος. Τώρα βρίσκονται στη δεύτερη φάση της μελέτης, στην οποία εξετάζουν εάν είναι πιο αποτελεσματική η χρήση του τζελ μία φορά την ημέρα ή πριν και ύστερα από κάθε πρωκτική σεξουαλική επαφή, καθώς και εάν το τζελ είναι πιο ασφαλές κι αποτελεσματικό, σε σύγκριση με μια αντιρετροϊκή αγωγή σε μορφή ταμπλέτας.

Η σύνθεση του τζελ που εφαρμόζεται στον ορθό είναι διαφορετική από την αρχική, που ενδείκνυται για κολπική χρήση και η οποία, εάν και πρόσφερε σημαντική προστασία απέναντι στον ιό, όταν εφαρμόσθηκε στον ορθό, βρέθηκε σε προηγούμενη μελέτη ότι μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικού τύπου παρενέργειες.

Οι ερευνητές συνεχίζουν να εξετάζουν την αποτελεσματικότητα του τζελ τενοφοβίρης για κολπική χρήση στην πρόληψη της μετάδοσης του ιού έπειτα από κολπική σεξουαλική επαφή. Μια νέα μελέτη, μάλιστα, ελπίζει να επιβεβαιώσει τα αισιόδοξα ευρήματα μιας προηγούμενης, σύμφωνα με τα οποία, ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού βρέθηκε 39% μικρότερος στις γυναίκες που χρησιμοποιούσαν το τζελ πριν και μετά την επαφή, σε σύγκριση με αυτές που χρησιμοποιούσαν placebo. Ωστόσο, η καθημερινή χρήση του τζελ δεν βρέθηκε να έχει καλά αποτελέσματα, πιθανόν επειδή οι περισσότερες γυναίκες δεν χρησιμοποιούσαν το προϊόν σύμφωνα με τις συστάσεις.

Πηγή: medicalnewstoday