Η ανορεξία μπορεί να οφείλεται σε μεταλλαγμένο γονίδιο




Εκτύπωση Αποστολή σε φίλο  

Η νευρογενής ανορεξία μπορεί να προκαλείται από μία γενετική μεταλλαγή, σύμφωνα με μία νέα μελέτη, στην οποία αναλύθηκε γενετικό υλικό από σχεδόν 3.200 εθελοντές.
Όπως έδειξε, ο κυρίως ύποπτος είναι ένα γονίδιο, το οποίο επεμβαίνει στην επεξεργασία της χοληστερόλης, διαταράσσοντας την ψυχική διάθεση και κατ΄επέκτασιν την όρεξη για φαγητό.
Τα ευρήματα αυτά, που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Molecular Psychiatry», μπορεί να εξηγούν γιατί είναι τόσο δύσκολη η αντιμετώπιση της νόσου - και ίσως οδηγήσουν στην επινόηση νέων θεραπειών γι' αυτήν.
Οι πάσχοντες από νευρογενή ανορεξία λιμοκτονούν επειδή πιστεύουν ότι έχουν πρόβλημα βάρους.
Περισσότεροι από ένας στους δέκα χάνουν τελικά τη ζωή τους από την έλλειψη τροφής, γεγονός που καθιστά τη συγκεκριμένη διατροφική διαταραχή μία από τις ψυχικές νόσους με τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας.
Επιπλέον, μόνο το 30% των πασχόντων την ξεπερνούν εντελώς και οριστικά.
Αν και οι ειδικοί πιστεύουν ότι προκαλείται από τις κοινωνικές πιέσεις για αδύνατο σώμα, ολοένα περισσότερα στοιχεία υποδηλώνουν ότι μπορεί να έχει γενετική συνιστώσα.
Στην νέα μελέτη, επιστήμονες από το φημισμένο Ερευνητικό Ίδρυμα Scripps, στην Καλιφόρνια, ανέλυσαν το γενετικό υλικό περισσότερων από 1.200 πασχόντων από ανορεξία και σχεδόν 2.000 υγιών εθελοντών, αναζητώντας γονιδιακές μεταλλαγές οι οποίες σε προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετισθεί με τις διατροφικές συμπεριφορές.
Αν και 150 γονίδια φάνηκε πως μπορεί να παίζουν ρόλο, αυτό που φάνηκε να είναι το ουσιωδέστερο ήταν το EPHX2, το οποίο κωδικοποιεί ένα ένζυμο που ρυθμίζει τον μεταβολισμό της χοληστερόλης.
Οι ερευνητές συνέχισαν την έρευνά τους αναζητώντας τις μεταλλαγές του σε άλλες ομάδες εθελοντών, με ή χωρίς ανορεξία, και συνεχώς διαπίστωναν πως ορισμένες από αυτές εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα στους πάσχοντες από νευρογενή ανορεξία.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Νίκολας Σορκ, δεν γνωρίζουν ακόμα πως ακριβώς οδηγεί στην ανορεξία ο διαταραγμένος μεταβολισμός της χοληστερόλης εξαιτίας του μεταλλαγμένου EPHX2.
Ωστόσο ο δρ Σορκ δήλωσε πως οι πάσχοντες από ανορεξία συχνά έχουν εξαιρετικά υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα τους, παρότι είναι σοβαρά υποσιτισμένοι.
Υπάρχουν, εξάλλου, μελέτες που δείχνουν ότι σε άτομα με ψυχικές νόσους, όπως η κατάθλιψη, το αδυνάτισμα οδηγεί σε αύξηση της χοληστερόλης.
Επιπλέον, άλλες ερευνητικές εργασίες έχουν δείξει ότι η χοληστερόλη ασκεί θετική επίδραση στην ψυχική διάθεση, επειδή αποτελεί βασικό δομικό υλικό των κυττάρων του εγκεφάλου.
Ίσως λοιπόν κάποια άτομα με ανορεξία να νιώθουν καλύτερα όσο χάνουν βάρος επειδή αυξάνεται για γενετικούς λόγους η χοληστερόλη τους, εκτιμούν ο δρ Σορκ και οι συνεργάτες του.
Η νευρογενής ανορεξία είναι μία από τις κύριες διατροφικές διαταραχές και προσβάλλει σχεδόν έναν άνθρωπο στους 100 - με τα κορίτσια να προσβάλλονται συχνότερα απ’ όσο τα αγόρια.


Πηγή : Web Onl
y