Φόρος με το στρέμμα!!!!!



Η διεύρυνση της φορολογικής βάσης και η δίκαιη κατανομή των βαρών στους πολίτες, αποτελούν τον βασικό γνώμονα με τον οποίο σχεδιάστηκε ο νέος φόρος στα ακίνητα, ο οποίος αντικαθιστά τους όλους τους παλαιούς.

Επιπλέον, το Υπουργείο Οικονομικών έχει λάβει ειδική πρόνοια για άτομα που βρίσκονται σε οικονομική δυσπραγία και αδυνατούν να ανταποκριθούν σε αυτόν, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που είναι ιδιαίτερα υψηλός σε σχέση με το εισόδημά τους. 

Και τα νομικά πρόσωπα όμως που -λόγω των συνθηκών-, αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στην καταβολή του, έχουν τη δυνατότητα για τη χρονική της μετάθεση.

Τα κύρια χαρακτηριστικά του νέου φόρου είναι:

1. Ο ΕΝΦΑ επιβάλλεται επί των ακινήτων με κριτήριο την έκταση και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε ακινήτου. Υπ’ αυτή την έννοια πρόκειται για αμιγή φόρο στην κατοχή ακινήτων, παρά για φόρο επί της συνολικής περιουσίας τουφορολογουμένου.

2. Ο ΕΝΦΑ κατανέμεται μεταξύ των συνιδιοκτητών του κάθε ακινήτου, ανάλογα με τα εμπράγματα δικαιώματά τους. Με τον τρόπο αυτό απαλείφεται η φοροαποφυγή μέσω του διαμοιρασμού της ακίνητης περιουσίας. Ο κάθε φορολογούμενος θα παραλαμβάνει ενιαίο λογαριασμό με το φόρο που προκύπτει για το κάθε ακίνητο που πιθανόν κατέχει.

3. Ο ΕΝΦΑ επιβάλλεται με ενιαίο τρόπο σε κάθε είδους ακίνητη περιουσία, κτίρια και γήπεδα, ανεξαρτήτως της νομικής μορφής του ιδιοκτήτη (φυσικό πρόσωπο, ήδιαφόρων ειδών νομικά πρόσωπα). Με τον τρόπο αυτό απαλείφεται η φοροαποφυγή μέσω της μετατόπισης του φόρου σε πρόσωπα με χαμηλότερη φορολογική επιβάρυνση.

Ο ελάχιστος φόρος για την αγροτική γη όλης της χώρας καθορίστηκε στο 1,5 ευρώ το στρέμμα.

Στον ενιαίο φόρο περιλαμβάνονται όλες οι εκτός σχεδίου εκτάσεις, μεταξύ αυτών και τα οικόπεδα τα οποία επιβαρύνονται με διπλάσιο ακόμη και τριπλάσιο φόρο αν βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 200 μέτρων από τη θάλασσα.

πηγη zougla.gr