Ρύθμιση χρεών ΟΑΕΕ χωρίς φοροενημερότητα



Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να εισρεύσουν ανείσπρακτες οφειλές στον ΟΑΕΕ, καθώς υπάρχει απροθυμία και μόλις 12.500 από τους 300.000 οφειλέτες έχουν υπαχθεί στις ρυθμίσεις για τα χρέη, η διοίκηση του Οργανισμού θέτει σε εφαρμογή την Πάγια Ρύθμιση χωρίς 12 δόσεις στα νέα χρέη χωρίς να απαιτείται φορολογική ενημερότητα.
Ο ασφαλισμένος υποβάλλει ένα αίτημα για την ένταξη και στις δύο ρυθμίσειςΟ ασφαλισμένος υποβάλλει ένα αίτημα για την ένταξη και στις δύο ρυθμίσειςΚαι αυτό παρά το γεγονός, όπως τονίζεται σε σχετική εγκύκλιο, η «τροπολογία, που έχει ψηφισθεί» δεν έχει ακόμα δημοσιευθεί.
Με τη συγκεκριμένη εγκύκλιο δεν είναι απαραίτητο να είναι φορολογικά ενήμερος ο ασφαλισμένος-οφειλέτης, υποχρεούται όμως να υποβάλει προκειμένου να ενταχθεί στη ρύθμιση φορολογική ενημερότητα ή βεβαίωση οφειλής της αρμόδιας ΔΟΥ προκειμένου να αξιολογείται η δυνατότητα ανταπόκρισης (βιωσιμότητα) στη ρύθμιση «Νέα Αρχή».
Οι οφειλόμενες εισφορές από 1/1/2013 έως 30/6/2013 μπορούν να ρυθμιστούν με την Πάγια Ρύθμιση παράλληλα με τη ρύθμιση «Νέα Αρχή».
Για την ομοιόμορφη εφαρμογή της διαδικασίας παράλληλων ρυθμίσεων από τις περιφερειακές υπηρεσίες δίνονται οι πιο κάτω διευκρινήσεις:
- Ο ασφαλισμένος υποβάλλει ένα αίτημα για την ένταξη και στις δύο ρυθμίσεις.
- Ως δικαιολογητικά για την ένταξη στις παράλληλες ρυθμίσεις, θα ζητούνται μόνο τα προβλεπόμενα για τη ρύθμιση «Νέα Αρχή».
Οι νέες διορθωτικές παρεμβάσεις αποσκοπούν στη διευκόλυνση των ασφαλισμένων-οφειλετών που αδυνατούν να καταβάλουν τις εισφορές του έτους 2013. Θα πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ενημέρωσης των ασφαλισμένων-οφειλετών για τις νέες δυνατότητες και ιδιαίτερα όσων, ενδεχομένως, έχουν ενδιαφερθεί και τελικά δεν προσήλθαν να ρυθμίσουν λόγω της αδυναμίας αυτής.
Δεδομένου ότι μετά την 1/10/2013 πρέπει να καταβάλλεται και πάλι η εισφορά του 4ου διμήνου 2013 (και εφεξής οι διμηνιαίες εισφορές) για να ασκηθεί το δικαίωμα ένταξης στις παράλληλες ρυθμίσεις, πρέπει να γίνεται σχετική επισήμανση ως προς την ωφελιμότητα που παρέχεται προς τους ασφαλισμένους την παρούσα χρονική περίοδο.